Nitto Genk investeert 12 miljoen euro in nieuwe productielijn

Nitto Genk investeert 12 miljoen euro in nieuwe productielijn

Investering plaatst Nitto Genk in unieke positie op de wereldmarkt maar gaat wel mogelijk gepaard met impact op werkgelegenheid

Genk, 29 juni 2018 - Nitto Belgium kondigt vandaag een investering van 12 miljoen euro aan in zijn vestiging in Genk. De industriële groep van Japanse origine produceert er een brede waaier aan industriële kleefbanden en dichtingsschuimen die wereldwijd geëxporteerd worden. Vanaf december 2019 komt er een gloednieuwe productielijn voor beschermingsfolies voor de glasindustrie bij. Tegelijk plant Nitto de afbouw van drie verouderde productielijnen met een mogelijk banenverlies voor 25 vaste medewerkers. Momenteel telt Nitto Belgium ongeveer 670 medewerkers in Genk.

Moderne gebouwen en wolkenkrabbers worden steeds vaker met hoogtechnologisch glas afgewerkt. Dat glas is niet alleen een mooi bouwelement, maar biedt vandaag ook heel wat functies zoals warmtebeheer. Johan De Boeck, managing director: “Het glas krijgt deze functies dankzij functionele coatings, extra lagen die bovenop het glasoppervlak worden aangebracht. Die coatings moeten tijdens het productieproces beschermd worden. Liefst met een folie uit één stuk. Nitto is momenteel de enige producent die zo’n folie kan leveren.”

De bouwindustrie vraagt al langer naar bredere glasplaten. Vandaar dat de glasindustrie wereldwijd evolueert van een standaardbreedte van 2,6 meter naar een nieuwe standaard van 3,3 meter. Dankzij een nieuwe investering van 12 miljoen euro is Nitto binnenkort klaar om zijn unieke product op een breedte van 3,3 meter te leveren en zijn positie op de glasmarkt verder te verstevigen.

“We zijn heel erg trots dat we die investering naar Genk kunnen halen,” zegt Johan De Boeck. “Daarmee bevestigt het Japanse management het vertrouwen in onze aanpak en hun bereidheid om Nitto verder in Genk te verankeren.”

Parallel aan de investering wenst Nitto Belgium drie verouderde productielijnen af te bouwen. Daarop produceert het bedrijf industriële kleefbanden waarvoor de marktvraag geleidelijk afneemt. Deze productielijnen operationeel houden, zou ingrijpende vernieuwingswerken vereisen die niet meer in lijn zijn met het resterende deel van de levenscyclus van deze producten.

Vanmorgen heeft de directie in Genk haar plannen aangekondigd tijdens een bijzondere ondernemingsraad. Daarbij maakte de directie ook duidelijk dat de plannen een negatieve impact op de tewerkstelling kunnen hebben. “Dit is geen prettig nieuws, maar het is onze vaste wil om het aantal naakte onslagen tot een minimum te beperken. De stopzetting van de verouderde lijnen is wel pas gepland voor eind april 2019. We hebben dus de tijd aan onze kant voor overleg en het actief zoeken naar oplossingen samen met de sociale partners. Hoe dan ook is dit een essentiële stap voor de toekomst en de verankering van onze vestiging in Genk,” zegt Johan De Boeck.

Wissel aan de top
In het kader van dezelfde Bijzondere Ondernemingsraad kondigde Johan De Boeck, algemeen directeur bij Nitto Belgium ook zijn beslissing aan om zijn opdracht bij Nitto te beëindigen. “Ik blijf in volledige functie tot eind 2018 en begeleid nog het proces tot een sociaal akkoord rond de plannen die we vandaag aankondigden. De timing van deze aankondiging valt ongelukkig, maar dit staat geheel los van hetgeen we vandaag aankondigen bij Nitto Belgium,” verduidelijkt hij.

Nitto Belgium kijkt uit naar een waardige opvolger voor het einde van dit kalenderjaar.

 *** Einde persbericht ***

 

Over Nitto Belgium
Nitto Belgium in Genk is de grootste productiesite van de Nitto Groep in Europa. Het bedrijf werd in 1974 opgericht. De site in Genk produceert industriële kleefbanden, en dichtingsschuimen voor wereldwijde industrieën zoals automobiel, elektronica, meubelproductie, glasindustrie, vliegtuigbouw en metaalverwerking. Het bedrijf realiseerde in boekjaar 2017-2018 een omzet van 233 miljoen euro met meer dan 650 werknemers.

Perscontact:
Nitto Belgium :
Johan Vanheusden, Communications Manager EMEA, +32 473 766 119, johan.vanheusden@nitto.com

RCA Group :
Jan Van der Cruysse, sr. adviseur, +32 490 573388, jan@rca.be
Filip Salmon, sr. adviseur, +32 473 62 04 17, filip@rca.be